Raben logo
VR симулатор за камиони

VR симулатор за камиони - иновативен инструмент за набиране и обучение на шофьори в Рабен

2024.03.12

Групата Рабен се интересува от нови технологии както в областта на автомобилния парк, така и в областта на складовата инфраструктура или IT системите - в това отношение тя се подпомага от отдела за научноизследователска и развойна дейност. Наскоро компанията внедри иновативен инструмент в процеса на набиране и обучение на шофьори. Това е VR симулатор за камиони с опция за LCD дисплей - първият по рода си в структурите на логистичен оператор и пионер в бранша. Благодарение на дизайна и софтуера си, той перфектно възпроизвежда условията на шофиране на камион и тъй като е мобилен, може да се използва в различни депа на компанията в цяла Европа.

Технологията за виртуална реалност (VR) намира все повече приложения в бизнеса. Нейните предимства и полезност за сектора на ТФЛ бяха оценени от отдела за изследвания и развитие на Групата Рабен, който предложи използването на симулатора за управление на камион на транспортния отдел на компанията. Под зоркия поглед на екипа за научноизследователска и развойна дейност и като се вземат предвид съветите на обучители и шофьори, проектът "Най-добър шофьор на камион" е модифициран и адаптиран към изискванията на Рабен.

- Открихме VR симулатора за камиони, когато тествахме друг продукт - казва Пшемислав Чеселски, ръководител на проекта за научноизследователска и развойна дейност. - Тогава решихме, че потенциалът му си струва да бъде представен на звеното, отговарящо за управлението на автопарка и шофьорите в една от нашите компании. След вътрешни тестове с нашите експерти съвместно решихме, че това може да бъде чудесен инструмент, наред с другото, за обучение и подобряване на уменията на нашите шофьори.

Мацея Цвада, мениджър развитие на автопарка в Рабен, добавя:

- Процесът на окончателно внедряване изискваше от нас да извършим многоетапна подготовка. Беше важно да се адаптира и калибрира самият симулатор, което беше свързано с избора на оптимални пътни условия и отчитане на физичните закони, произтичащи от поведението на 40-тонен камион на пътя. Трябваше да вземем предвид атмосферните фактори, различните видове терени, видовете пътища и възможността за маневриране на комплекта на терминали или паркинги, така че те да отразяват максимално реалната работна среда на нашите шофьори.

Така е създаден VR симулатор за камиони на Групата Рабен, който е оборудван с оригинален волан и седалка и възпроизвежда условията в кабината на камиона, който автопаркът на оператора използва ежедневно. Освен това той дава възможност за маневриране в дистрибуторския център на Рабен. Потребителят разполага с два начина за разглеждане на света - с помощта на очила за виртуална реалност или на трите вградени LCD екрана. Симулаторът включва сценарии с различна степен на трудност и е изключително гъвкав: той отчита различни превозни средства и различни видове пътища (планински пътища, магистрали, национални пътища, населени места), различни метеорологични условия (вятър, сняг, дъжд, мъгла, ден, нощ) и движението на други превозни средства, които влияят на работата на водача или налагат съответните реакции. Административният панел на обучаващия записва всички параметри от учебните сесии.

Благодарение на това симулаторът за камиони може да се използва в различни ситуации и процеси, осъществявани в Групата Рабен, като например проверка на уменията на кандидатите за работа в Рабен, въвеждане на нови шофьори в организацията ("онбординг"), подобряване на уменията за маневриране с различни видове превозни средства (влекач + полуремарке, комплекти за смяна на каросерии BDF и т.н.) и дори популяризиране на професията на шофьора и насърчаването ѝ, особено сред младото поколение.

- Симулаторът за шофиране носи много ползи: възможно е да се провеждат упражнения в безопасни условия, да се научи как да се реагира в извънредни ситуации, да се подобрят навиците, необходими за екологично или защитно шофиране, и да се помогне за правилното въвеждане на нови служители без опит, обяснява Роберт Яблонски, майстор шофьор в Рабен.

Допълнително предимство на симулатора е неговата мобилност. Корпусът в контейнер означава, че той може да се транспортира между различни места и да се използва навсякъде, където е необходим в момента. Пилотната фаза на проекта се проведе през 2023 г., а сега прототипът е готов за редовна експлоатация. Изпълнението му съвпадна със създаването на екип за обучение в Raben Transport и новото устройство ще бъде огромна подкрепа за него. В близко бъдеще то ще се използва основно в Полша и Чехия, а ако решението се окаже успешно, ще бъдат внедрени допълнителни симулатори в други депа на Рабен в Европа.

- VR симулатор за камиони е идеален инструмент за нас по много причини. Той не само оптимизира работата и отговаря на практическите нужди в областта на набирането на персонал и обучението, но и прави това по начин, който е близък до идеята на Групата Рабен за работа: иновативна, екологична, икономична и безопасна, заключава Магдалена Шаролета, директор продажби в Raben Transport.