Raben logo
Електрически камиони Raben

Volvo Trucks, IKEA Industry и Raben Group продължават пътуването си към товарен транспорт с нулеви емисии

2023.09.18
През 2022 г. Volvo Trucks, IKEA Industry и Raben Group подписаха споразумение за сътрудничество в областта на тежкотоварния транспорт с нулеви емисии. По-малко от 12 месеца след предаването на първия електрически камион в Полша, автопаркът на Raben Group се увеличи с още два електрически камиона, които да обслужват IKEA Industry.

Първите месеци от експлоатацията на електрическия камион Volvo FM, обслужващ фабриката на IKEA в Збоншнек, потвърдиха, че транспортът с нулеви емисии е жизнеспособна алтернатива на конвенционалните превозни средства и не оказва отрицателно въздействие върху непрекъснатостта на доставките. Като взеха предвид намаляването на емисиите на CO2, както и комфорта на водача, IKEA Industry и Raben Group решиха да увеличат автопарка от електромобили с още две единици.

Електрификацията на тежкотоварните превозни средства е ключово решение за въвеждането на транспорт с нулеви емисии, което ще доближи IKEA до стратегическата и цел да се превърне в компания, която не влияе на климата, до края на това десетилетие. Според поставените цели до 2030 г. се планира емисиите на парникови газове от целия товарен транспорт да бъдат намалени със 70 %, а след 10 години този транспорт да стане с нулеви емисии.

През 2022 г. IKEA Industry Збашинек стартира пилотен проект за вътрешна експлоатация на товарен транспорт с нулеви емисии между производствените обекти. Понастоящем електрическите превозни средства извършват 12 пътувания на ден, шест дни в седмицата, между фабриките в Збашинек и Бабимост, които са разделени от разстояние 12 км.

Камионите се зареждат с електричество от възобновяеми източници. IKEA Industry е инвестирала в пет собствени станции за зареждане: две с капацитет 150 кВт, разположени в Збашинек и Бабимост, и още три с капацитет 43 кВт в парка на буферните камиони. В тяхна помощ е инсталиран и трансформатор. Целият процес на подготовка на инфраструктурата за зареждане отне около 12 месеца. В момента IKEA Industry се подготвя да пусне в експлоатация още две точки за зареждане в склада в Збошник, които ще започнат да функционират през септември тази година.

Вярваме, че за да постигнем целите си и да окажем реално въздействие върху околната среда, трябва да действаме тук и сега. Зелените решения са предпоставка за устойчиво развитие. Електрификацията на транспорта между нашите заводи все още се тества, но ние правим опити и постепенно увеличаваме мащаба в зависимост от резултатите, които тя носи. Сътрудничеството е от ключово значение, защото само заедно можем да работим за декарбонизацията на индустрията. - казва Малгожата Добес-Турулска, управляващ директор на IKEA Industry Збашинек.

Raben Group носи специална отговорност за въздействието на товарния транспорт върху околната среда. Нейната водеща роля на логистичния пазар изисква допълнителни усилия за подобряване на климатичните условия. Ето защо, след няколкомесечно пилотно сътрудничество с IKEA Industry, по маршрута между завода в Збоншинек и производствената база в Бабимост бяха разположени още два електрически камиона Volvo FM.

Двадесет и четиритонните камиони с полуремаркета извършват до тридесет и шест доставки на ден на три смени. Raben Transport разполага с дванадесет шофьори, посветени на този проект, които управляват транспортните операции, като осигуряват ефективност на превозните средства и непрекъснатост на процеса на доставка. Компанията също така постоянно следи работата на камионите, за да обобщи проекта в близко бъдеще, заедно с IKEA Industry и Volvo.

Този проект е истинско, съзнателно усилие, което ни доближава до нашите екологични цели. Използването на три електрически камиона в собствения автопарк на Raben Transport е стъпка към намаляване на емисиите на CO2 в товарния транспорт в съответствие с нашите научнообосновани цели (SBTi). Това е и възможност да оценим решението на практика с оглед на въвеждането на електрически камиони в други проекти на клиенти на Raben Group, - обяснява Йоанна Гурна, мениджър ключови клиенти в Raben Transport.

 

Доставката на още електрически влекачи Volvo FM за IKEA Industry и Raben Group е важна стъпка в стратегията на Volvo Trucks за транспорт с нулеви емисии. На този етап престанахме да гледаме на електрическите камиони като на единична бройка и започнахме да говорим за последователно увеличаване на дела на електрическите влекачи Volvo FM в автопарка на всеки клиент. Благодарение на тези решения можем да говорим за по-големи икономии на CO2 и за значителна стъпка към намаляване на емисиите. Радваме се, че на полския пазар има компании, които смело и съзнателно избират да инвестират в екологичната трансформация на автомобилния транспорт", - коментира Марек Гавронски, директор "Електромобилност и устойчивост" във Volvo Trucks Полша.

Камионите Volvo FM Electric отново ще се използват за обслужване на вътрешните транспортни потоци в два завода в Збоншинек, Полша. Камионите, заедно с шест батерии с капацитет 540 кВтч, гарантират пробег до 300 км.  Напълно електрическият камион Volvo FM 4x2 е оборудван с 3 електрически двигателя. Офертата се допълва от 4-годишен златен сервизен договор, който гарантира пълен контрол на разходите, непрекъсната работа на автомобила и максимална наличност.

Повече информация за резултатите от експлоатацията на електрическия Volvo FM в завода на IKEA в Збоншинек ще бъде представена на Конгреса за нова мобилност през септември 2023 г.

Факти за Volvo Trucks

Volvo Trucks започна масово производство на електрически камиони през 2019 г. като една от първите марки камиони в света, които правят това. Днес компанията разполага с шест модела електрически превозни средства в серийно производство в световен мащаб - най-широката гама от електрически камиони в индустрията. Целта на компанията е до 2030 г. половината от общите ѝ продажби на камиони да бъдат електрически.

*Сравнено с 2017 г. като базова година (с изключение на доставките до клиентите на последната миля).

Факти за индустрията на IKEA

IKEA Industry, част от Inter IKEA Group, е водещият световен производител на мебели от дърво и неразделна част от веригата за създаване на стойност на IKEA. IKEA Industry разполага с повече от 30 производствени обекта в 7 държави и осигурява заетост на 15 000 души. IKEA Industry Zbąszynek е най-големият комплекс за производство на мебели в света, състоящ се от 5 фабрики в съседните градове Збашин, Збашин и Бабимост в Западна Полша, в които работят общо около 3 000 души. Тези фабрики снабдяват магазините на IKEA с мебели от фамилии като KALLAX, LACK, BESTÅ, EKET и много други.

Факти за Raben Group

Raben Group е доставчик на логистични услуги, който предлага цялостни услуги: договорна логистика, автомобилен транспорт (вътрешен, международен и за Изтока), свежа логистика, FTL и интермодален транспорт, морски и въздушен транспорт. Групата разполага с повече от 160 собствени склада в 15 европейски държави и всеки ден изпраща повече от 9000 камиона за доставки.