Raben logo
Групата Рабен през 2023 година

Групата Рабен през 2023 година

2024.03.04

ESG, инвестиции и международни връзки очертават пътя напред

2023 година в Групата Рабен беше фокусирана върху консолидацията на съществуващите пазари чрез изграждане на нови съоръжения и разширяване на съществуващите локации, развитието на международни връзки и най-вече стартирането на концепцията Eurohub. Логистичният оператор може да се похвали и със значителни проекти в областта на ESG и IТ сигурността.

- 2023 г. се различава значително от предходните години. Избрахме различен път на развитие: без придобивания, но с фокус върху инвестициите в съществуващите ни пазари, дигитализацията и ESG проектите - както по отношение на недвижимите имоти, така и на автопарка - обобщава Евалд Рабен, главен изпълнителен директор на Групата Рабен. - Последната точка е много важна не само за нас, но и за много от нашите клиенти. Ние се стремим да бъдем техен партньор в логистиката на всяка крачка: да ги подкрепяме, като обслужваме бизнеса им и преодоляваме предизвикателствата на веригата за доставки, като освен това помагаме на клиентите си да постигнат целите си за устойчивост. Заедно с нашия фантастичен екип се изправихме срещу трудностите, които донесе изминалата година, за да могат нашите клиенти да се съсредоточат върху това, което е най-важно за тях - допълва той.

 

През 2023 г. основните отрасли, обслужвани от Групата Рабен, включват хранително-вкусова промишленост, автомобилостроене, технологии, химическа промишленост, търговия, нехранителни стоки и други. Дяловете на услугите в бизнес микса са се променили незначително в сравнение с 2022 г.: на първо място традиционно е автомобилният транспорт (65%, от които повече от половината са вътрешни), следван от договорна логистика (13%), FTL и интермодална логистика (9%), свежа логистика (6%), морски и въздушен транспорт (2%) и 4PL (2%) и други (3%). Логистичният оператор приключи миналата година с приходи от почти 2 млрд. евро.

 

- Логистичната индустрия, подобно на много други, напоследък преживява динамични промени и значителна непредсказуемост. Значителните смущения в глобалните вериги за доставки са голямо предизвикателство. Струва си обаче да погледнем на тези трудности като на възможности за развитие и подобряване на нашите услуги. Преди всичко за нас е изключително важно да осигурим високо качество и стабилност в несигурните времена. Стремим се да бъдем гъвкав партньор за нашите клиенти, който се адаптира бързо към промените и предлага логистика "с човешко лице", което е възможно благодарение на голямата ангажираност на нашите екипи - обяснява Николай Стоянов, директор на Равен Билгария. - Реагирайки на икономическата ситуация и нуждите на нашите клиенти, като същевременно отчитаме придобиванията и инвестициите си, ние продължаваме да се фокусираме силно върху развитието на международните връзки и систематично пускаме нови линии. Това ни позволява да достигаме директно до повече места в Европа; не само до големите, но и до по-малките икономически центрове. Това се оценява от нашите клиенти, тъй като подобна всеобхватност и мащаб на операциите означава не само по-добри възможности за дистрибуция за тях, но и спестяване на време и възможност да се съсредоточат върху развитието на собствения си бизнес, докато Рабен - техният логистичен партньор - се грижи за останалото.

 

Рабен в Европа

Важен момент за оператора е въвеждането на нова структура през първото тримесечие на 2023 г. Шест склада поеха функцията на Eurohub - централни точки в мрежата на Рабен, които отговарят за консолидирането на групажни товари за европейския линеен трафик. Те допълват фиксираните, директни транспортни маршрути и гарантират навременни връзки между всички складове на компанията в Европа. Статут на Eurohub е присъден на: Сарстедт (обслужване на Скандинавия), Мьонхенгладбах (направление: Северна Франция, Бенелюкс, Великобритания, Ирландия), Фелбах (направление: Испания, Португалия, останалата част на Франция) и Айхах (направление: Австрия, Италия, Полша, Чехия) в Германия, Легница в Полша (връзки в рамките на този пазар и с балтийските държави) и Рокичани в Чехия (направление: Югоизточна Европа). Тези депа се характеризират с капацитет, местоположение и инфраструктура, предназначени за по-ефективно и по-екологично обслужване на международния трафик. Те предлагат повече от 130 директни връзки между изброените точки, обща система за управление на транспорта (TMS) и капацитет за крос-докинг, който допълва нашите 1,6 млн. кв. м в Европа. Всичко това позволи на Групата Рабен да реагира по-гъвкаво на промените в обема на товарите и най-вече да намали времето за изпълнение. Операторът е в състояние да предложи на всички клиенти добавената стойност да достигнат до всички европейски дестинации възможно най-бързо - в рамките на 24 до 96 часа, в зависимост от разстоянието. Въпреки това Рабен не само развива инфраструктурата си, но и компанията се фокусира върху подобряване на процесите на обслужване на клиентите във всички бизнес звена, тъй като непрекъснато поставя клиента в центъра на нашия бизнес.

 

На картата на Европа се появиха още обекти на Групата Рабен, някои от които са с нулеви емисии. Първенец в тази област е складът в Ос, близо до централата на Рабен в Нидерландия, който беше завършен в началото на 2023 г. Той предлага 13 000 кв. м за складиране и договорна логистика. Също толкова иновативен е и логистичният център в Херцогенбург, Австрия, чието строителство започна миналата година (планирана дата на завършване - второто тримесечие на тази година). Притежаван от Raben Bexity и с идеално местоположение, той ще включва 14 000 кв. м площ за складиране в стелажи и блокове, крос-докинг, комплектоване на поръчки и опасни товари. Освен това той ще бъде оборудван с фотоволтаична инсталация за производство на електроенергия и захранване на станции за зареждане на автомобили.

 

Рабен отбеляза изключително динамичен растеж в Румъния. В средата на годината местната компания започна да използва склад в Орадея (вече девети на румънския пазар) с капацитет от 1300 кв. м. От друга страна, обектът в Клуж беше значително преустроен: параметрите му вече са 3000 кв. м капацитет и осем рампи. Резултатът от тези промени е увеличаване на оперативния капацитет на Raben Romania и, в отговор на нуждите на клиентите, стартиране на 13 нови връзки до ключови места в Европа.

 

Заслужава да се споменат и други важни инвестиции в региона. През 2023 г. е завършено разширяването на крос-док склада в Дунахарашти, Унгария, като капацитетът му е увеличен до над 7000 кв. м, а броят на рампите - до 70. Това ще позволи не само да се съхраняват повече палети, но и да се обработват 20-30% повече превозни средства от различни видове. Raben Logistics Slovakia премести склада си в Сенец, където използва капацитет от 8600 кв. м. На свой ред в Украйна, въпреки войната, която продължава вече втора година, Рабен продължава да работи и да подпомага бизнеса на своите клиенти. Транспортите в тази посока се сблъскаха с различни трудности, но екипите на Raben Ukraine и Raben East постоянно следяха ситуацията и гъвкаво подкрепяха своите клиенти.

 

В балтийските държави също се случваха много неща. В Литва местната компания се премести в нов обект в Каунас, който включва 6409 кв. м складов капацитет (за крос-докинг и договорна логистика) и 800 кв. м офис пространство. Нов терминал е планиран и в Рига, Латвия.

 

Миналата година компаниите, придобити преди това в Нидерландия, Германия, Австрия или Италия, вече бяха успешно интегрирани в останалата част от Групата. Рабен се фокусира върху укрепването на националните си мрежи и подобряването на качеството на услугите. Всичко това, в съчетание с реорганизацията на структурата, включваща Eurohubs, и многобройните инвестиции, създаде солидна основа за развитието на международните връзки. В края на 2023 г. Рабен разполага с почти 600 международни линии в Европа (включително над 120 по направлението Полша-Германия), което означава увеличение на предлагането с около 5% за дванадесет месеца. През целия този период бяха извършени допълнителни анализи на потоците, които доведоха до реорганизация на избраните връзки с цел подобряване на сроковете за доставка или ефективността на разходите.

 

Дейностите за подобряване на услугите бяха допълнени от развитието на IТ инфраструктурата, повишаване на нивото на информационна сигурност и информираност на служителите за сигурността.  Тези дейности се осъществиха, наред с другото, чрез ефективно прилагане и поддържане на мерки за сигурност в отделните области, включително идентифициране и отстраняване на уязвимости, в съответствие със стандарта ISO 27001. Тези въпроси са с най-висок приоритет за Рабен.

 

Рабен в Германия

През 2023 г. икономическият спад се усеща силно на най-големия пазар в Европа, но въпреки това той продължава да бъде от решаващо значение за Групата Рабен, за което свидетелства например местоположението на Eurohub - цели четири от шестте са разположени в Германия. Там са осъществени и най-голям брой инвестиционни проекти и са внедрени най-много иновации в името на опазването на околната среда. 

 

Списъкът им се открива от Херборн, където през януари 2023 г. е въведен в експлоатация ултрамодерен логистичен център с нулеви емисии с общ капацитет 28 360 кв. м (включително 5600 кв. м за обработка и крос-докове). Само един месец по-късно в Айхах край Аугсбург е открито ново депо с площ 25 000 кв. м (от които 4000 кв. м с 42 рампи са предназначени за крос-докинг), което от самото начало функционира като Eurohub. Raben Trans European Germany започна второто тримесечие с откриването на депо в Митенвалде (OT Ragow), което предлага 9700 кв. м капацитет за крос-докинг и 16 800 кв. м договорни логистични площи. Депото в Нойтраублинг близо до Регенсбург, което беше открито през януари тази година, също може да се похвали с нулеви емисии благодарение на фотоволтаична инсталация на покрива. Това съоръжение се състои от крос-док склад с площ 5000 кв. м, оборудван с 48 рампи, и офис сграда с площ 700 кв. м.

 

Рабен в Полша

За компаниите на Рабен в Полша 2023 г. също беше интензивна година. От второто тримесечие в Робаково край Познан функционира модерно складово съоръжение за обработка на пресни стоки с контролирана температура (крос-док) с площ над 2300 кв. м. Инвестицията включваше изграждането на крос-док склад с двуетажен офис, фотоволтаична инсталация с мощност 150 кВтч, необходимата инфраструктура и вътрешна комуникационна система. Благодарение на този проект Fresh Logistics Polska разполага с крос-док склад с площ от близо 4300 кв. м. Това е първият обект, собственост на Групата Рабен в Полша, който отговаря на стандартите за нулеви емисии. През ноември пък беше тържествено положен основният камък за строежа на нов склад на Fresh Logistics Polska в Ломжа, където ще бъде изграден модерен дистрибуционен център, включващ склад за висококачествено съхранение с контролирана температура с площ над 3825 кв. м, крос-док склад (2859 кв. м) и почти 300 кв. м офис площи. Откриването на новото съоръжение е планирано за втората половина на тази година.

 

През юни 2023 г. депото в Ченстохова на Raben Logistics Polska се премества на ново място в логистичния център Hillwood Polska, като заема 5100 кв.м складова и офис площ. През септември Raben и Kärcher отпразнуваха откриването на нов складов капацитет в Хлебня. Операциите за този клиент се извършват на площ от 8000 кв. м. В края на годината Raben Logistics Polska открива и склад в Свадзим край Познан, увеличавайки складовия си капацитет с още 12 000 кв. м. През 2023 г. започва и изграждането на складове с нулеви емисии в Хорошч край Бялисток, Калиш, Познан и Вишицки.

 

ESG

За поредна година устойчивото развитие оказва голямо влияние върху посоката, в която се развива Групата Рабен - и значението му непрекъснато нараства. Компанията отдава голямо значение на работата в съответствие с показателите ESG, т.е. грижата за околната среда (Environmental) и обществото (Social), както и спазването на корпоративното управление (Governance). В миналогодишния доклад "Driving ESG Ambitions Forward" тя представи степента, в която се изпълняват шест от седемнадесетте цели на ООН за устойчиво развитие, включително задачите, свързани с участието и позицията на жените в компанията (5,5), осигуряването на безопасна работна среда (8,8) и справянето с изменението на климата (13,2).

Вече споменатите "зелени" складове на Групата Рабен допринасят за опазването на климата. Още преди няколко години компанията взе решение да разработи всички свои собствени съоръжения като такива с нулеви емисии - това вече е инвестиционен стандарт. Тя се стреми да използва фотоволтаици: панели са инсталирани на складове в Германия, Нидерландия, Австрия, Чехия и Полша. Въпреки това, когато Рабен наема помещения, тя се опитва да прилага възможно най-много екологични решения.

 

Друга много важна област са проектите за намаляване на емисиите в транспорта. Стартиралият през есента на 2022 г. проект между IKEA Industry, Volvo Trucks и Raben Group продължи и през миналата година. Транспортът между двете фабрики на ИКЕА с помощта на електрически камион вече даде толкова обещаващи резултати през първите няколко месеца, че през юли 2023 г. бяха добавени още два. Успоредно с това бяха проведени изпитания на електромобили в градския трафик в Хановер - камионите бяха зареждани в склада на Рабен и на външна станция за бързо зареждане. Беше тествано и използването на превозни средства, работещи изцяло с алтернативни горива (HVO 100, хидротретирано растително масло) в транспорта - осем в Германия (Хамбург) и пет в Нидерландия. Натрупаният опит беше положителен.

 

Проектът за депото на Raben Logistics Словакия в Нове Место над Вах, който беше реализиран съвместно с Кромуел, също е част от дейностите за опазване на околната среда. В логистичния парк е създаден зелен оазис, който да подпомага екосистемата там.

 

В областта на социалните дейности си струва да се спомене например участието на Групата Рабен в борбата срещу разхищението на храна. Дружествата в Полша, Чехия и Италия си сътрудничат с националните клонове на Федерацията на хранителните банки и само през миналата година са транспортирали почти 750 тона храна за благотворителност. В Полша логистичният оператор беше партньор на Благороден дар за пети път през 2023 г. По време на Уикенда на чудесата над 30 камиона изминаха почти 9000 км и транспортираха над 600 палета до около 50 дестинации в цяла Полша. В резултат на това повече от 1000 семейства от цяла Полша успяха да се радват на коледни подаръци. Подобна кампания стартира и в Германия, откъдето в началото на декември потегли традиционният коледен конвой. 260 германски доброволци подариха на повече от 143 000 деца от Източна Европа незабравима Коледа.

 

На свой ред Raben Trans European Hungary обедини усилията си с местната организация Partners Hungary Foundation (PHA). Чрез нея те дариха хиляди лаптопи на деца в нужда, техните семейства и учители, като им дадоха възможност да учат и работят.